Met deze 10 timemanagement tips wordt jouw werk een stuk makkelijker.

Het maakt niet uit wát voor een onderneming je hebt, er komt een moment dat je denkt: “Waar moet ik in vredesnaam mijn tijd vandaan halen?”. Je hebt geen overzicht meer in wat je op een dag moet doen. Je mailbox lijkt ontploft, je werkplek is een bende en je vergeet afspraken met je team en klanten. Maar hoe krijg je nou weer wat structuur in je dagen én tijd? Met deze 10 tips over timemanagement help ik je alvast een stukje op weg.

Als je start met ondernemen is alles nog leuk. Het eerste contact met nieuwe klanten. Facturen versturen, want dan zie je echt wat er binnenkomt. En je beantwoordt enthousiast elke mail die je krijgt. Heerlijk, ondernemer zijn!

Toch komt dat ene moment… Ik zie het maar al te vaak bij mijn klanten (en daarom hebben ze mij ook nodig). Waar ze in het begin super veel zin hadden om alles te doen, is het nu bijna een ergernis aan het worden. Wanneer er weer een melding van een nieuwe mail binnenkomt, gaat hun hartslag omhoog. Zodra ze hun agenda openen zien ze dat de dag is volgestopt met afspraken, die ook nog niet eens zijn voorbereid. En ze werken 60 uur per week, omdat het werk anders niet afkomt. Van timemanagement is helemaal geen sprake meer.

 

Tijd is kostbaar

Want je tijd managen is als ondernemer essentieel. Ook al voelt in en aan je bedrijf werken misschien niet als werken en doe je het met ontzettend veel plezier, je tijd is wel heel kostbaar. Je wilt toch tijd doorbrengen met de mensen om je heen? Je wilt ’s avonds toch gewoon kunnen ontspannen? En er in het weekend lekker op uittrekken? Zonder eerst weer even wat af te moeten maken…

Dat begint al met het inplannen van je agenda. Of dat nou digitaal of op papier is. Blok elke activiteit als een afspraak. Administratie doen? Afspraak. Email bijwerken? Afspraak. Lunch? Afspraak. Je snapt de strekking. Wat je ook moet plannen, zie het als een afspraak. Dan zul je, als het goed is, nooit een dubbele afspraak maken en bewust met je tijd omgaan.

 

10 tips:

Hieronder heb ik 10 tips voor je op een rij gezet waarmee jij je tijd al beter kunt indelen. En pas ze toe, want ze werken!

  1. Creëer blokken in je agenda waarin je je richt op één taak. Als je overzicht wilt creëren, zorg dan voor blokken. Kies bijvoorbeeld voor ‘Aan bedrijf’ om je administratie, mails af te handelen en afspraken te plannen. ‘In bedrijf’ is een blok om voor je klanten aan het werk te zijn (online meetings, fysieke afspraken of werk uitvoeren). En die blokken verdeel je weer onder in activiteiten.
  1. Plan elke activiteit als een afspraak en neem hier ook echt de tijd voor! Zoals ik al zei: van meeting tot lunch, alles is een afspraak. Als je hier al mee begint zul je zien dat je ook echt vrije tijd overhoudt. Want ook dát is een activiteit, en dus een afspraak. Met jezelf wel te verstaan.
  1. Prioriteer je taken en gebruik een to-do lijst. Je kunt helemaal overweldigd raken van de taken die op je liggen te wachten. Mijn tip: kies per dag drie hoofdtaken en verdeel die onder in kleine taken. Begin met de meest lastige (eat that frog), dan wordt de rest alleen maar leuker. En, maak een to-do lijst! Afstrepen werkt super ontspannend.
  1. Plan je week op zondag of maandagochtend in. Ok, ok, je mag op zondag een beetje werken. Maar alleen om je weekplanning te maken! Door rustig de tijd te nemen om de planning te vullen, heb je helder wat je moet doen en creëer je overzicht. Op papier én in je hoofd.
  1. Zorg voor een opgeruimde werkomgeving. Ken je het gezegde: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd? Zo werkt het ook voor je werkplek. Zorg dat alle papieren en boekjes geordend en opgeruimd zijn. Zorg dat je bureau (of eettafel) zo goed als leeg is. Dan heb je focus op datgene wat je moet doen. Ruim aan het eind van de dag alles netjes op en begin de volgende werkdag weer met frisse zin.
  1. Zorg voor een opgeruimde laptop. En dan bedoel ik niet dat je die ergens weglegt (aan het eind van de werkdag wel natuurlijk). Maar ik heb het over wat er allemaal op je laptop of computer staat. Staat je bureaublad vol met losse documenten? Orden ze in mappen. Hetzelfde in je digitale archief: werk met mappen. Dan kun je alles ook veel beter en eerder terugvinden.
  1. Zet al je meldingen uit. Niets werkt zo afleidend als de pop-up van bijvoorbeeld een nieuwe email. Je kijkt automatisch toch even wie de afzender is, klikt erop en weg is de focus. Je bent weer afgeleid en je taak blijft liggen. Uitzetten die handel!
  1. Neem afscheid van alle bijzaken. Alles wat de energie uit je zuigt, moet je laten gaan. Je wilt je werk goed afleveren, toch? Van bijzaken krijg je geen energie. Sterker nog, dat zijn de grootste energielekken die er zijn. Vaak zijn dat administratie, email en agenda. Zoek iemand (= mij) die weet hoe ze daar structuur in aanbrengt, zodat het voor jou alleen maar makkelijker wordt om erin te werken.
  1. Creëer een routine. Start je dag met één taak, bijvoorbeeld email. Even dertig minuten je mailbox bijwerken aan het begin van je werkdag en dan pas weer aan het einde van de dag. Plan die momenten wel in! Neem ook heel bewust je lunchpauze, ga even lekker naar buiten! Wat je tussen die vaste taken door doet wordt dan veel luchtiger en handel je makkelijker af.
  1. GENIET! Ja, je houdt van je werk en ja, je ziet het niet als werken. Maar vergeet niet te genieten van je vrije tijd! Niets is zo belangrijk als goed voor jezelf zorgen. Want als je dat niet doet, kun je ook niet voor de mensen om je heen zorgen. Dus plan die vrije momenten in en… nee is ook een antwoord. Je hoéft niet alles zelf te doen. Je denkt misschien van wel, maar jij bent de expert in jouw vakgebied. Anderen zijn dat in hun vakgebied.

 

Laat je me even weten welke tips voor jou het beste hebben gewerkt? Ik ben heel benieuwd. En als je er na deze timemanagement tips nog steeds niet uitkomt, dan wordt het tijd dat je mijn expertise gaat inschakelen.

Kijk even op deze pagina wat er allemaal mogelijk is en wacht niet te lang met contact opnemen! Want hoe eerder jij weer tijd hebt voor je eigen werk, hoe beter het voor jou en je bedrijf is.

 

 

Voeg reactie toe